00.50

1 Martie

Diposting oleh Agus Sudrajat |

Cu denumirea stiintifica de “Galanthus nivalis” , din familia “Amarylidaceae” , ghiocelul este numit si “frumoasa fata a lunii februarie” sau “emblema/simbolul primaverii timpurii” .

Originar din Asia Mica si Europa de est , ghiocelul reprezinta , alaturi de garoafa, floarea traditionala a lunii ianuarie .In greaca , numele “galanthus” semnifica “floare alba ca laptele” , iar “nivalis” este un adjectiv latin insemnand “asemeni zapezii”.

Intr-una din legendele despre ghiocel, se spune ca atunci cand Dumnezeu i-a alungat din rai pe Adam si Eva , pamantul era in anotimpul iernii, fiind intru totul acoperit de zapada.Eva a inghetat si a inceput sa planga , amintindu-si cu regret de gradinile paradisului.Pentru a o consola , Dumnezeu a transformat cativa fulgi de zapada in flori de ghiocei.Potrivit acestui mit , ghioceii sunt cele dintai flori aparute pe pamant.

Intr-o legenda germana , atunci cand Dumnezeu a terminat de facut toate lucrurile si fiintele de pe pamant , i-a spus zapezii sa mearga la flori si sa le ceara sa ii dea putina culoare.Toate florile l-au refuzat , cu exceptia ghiocelului , care a daruit zapezii culoarea lui alba.Drept rasplata , ghiocelul a devenit cea dintai floare care rasare dupa trecerea iernii.






Eugen Jianu, ne povesteste despre o legenda a ghiocelului dintr-o cu totul alta perspectiva…

Iarna in puterea ei: peste tot numai omaturi. Si intr-o buna zi, sfielnic , alb si plapand, ghiocelul isi suna clopotelul.
— Cine indrazneste sa mi se impotriveasca? se burzului Baba Iarna , scuturandu-si cojoacele de nea si turturii de gheata. Abia dupa ce se uita bine-bine, jur-imprejur, a descoperit ghiocelul. Tu erai? Tu ti-ai gasit sa mi te impotrivesti? Daca imi pun mintea cu tine , o sa te inghet la noapte.
— Nu va maniati, baba Iarna si mos Omat, le-a spus ghiocelul. Mie soarele mi-a trimis veste printr-o raza jucausa , cerandu-mi sa ma arat lumii. M-am frecat la ochi si iacata-ma-s!
Si , peste noapte, Baba larna si mos Omat au chemat gerul intr-ajutor. A mai suflat si crivatul.
— Unde esti ghiocelule? , au chicotit cei doi. N-ai inghetat? Mai cutezi sa ni te ridici impotriva?
— Drept sa va spun, baba Iarna si mos Omat, mi-a fost tare-tare frig. Era cat pe ce sa ma smulga si vantul. Abia m-am putut piti dupa un bulgare de pamint. Of, daca si la noapte o fi tot atat de frig, voi muri inghetat!
Soarele auzind cu cata bunatate vorbeste ghiocelul vrajmasilor sai, i-a trimis in ajutor multime de raze calde, intarindu-l.
Asa ca, de dimineata, alaturi, a putut vedea frati si surori rasarind printre petece de nea.
— Baba Iarna, mos Omat, rasunau clopoteii lor in poiana, Baba larna, mos Omat, hai sa ne jucam de-a prinselea!
... Asa s-a dovedit ghiocelul mai tare decat iarna, vadindu-si rostul sau pe lume: acela de a fi cea dintai floare care sa bucure omul.


In limbajul florilor, ghiocelul este un simbol al sperantei si consolarii ori alinarii.Totodata, floarea de ghiocel reprezinta un simbol al unui prieten gata sa ti se alature in vremurile de rastriste.

A vedea un ghiocel in vis semnifica puritatea, nevoia de perfectiune , renasterea, speranta , noi oportunitati dupa o perioada lipsita de activitate ; inseamna ca iesi dintr-o zona a intunericului, indreptandu-te catre lumina si o noua atitudine sau perspectiva.

Informatii preluate de pe blogul: http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2010/02/floarea-de-ghiocel-legenda-mit-simbol.html

0 komentar:

Posting Komentar

Subscribe