09.22

Golden Venture

Diposting oleh Agus Sudrajat |

Golden Venture (sau 3D origami) este un tip de origami modular, care are o singura forma de baza in forma triunghiulara. Sute de astfel de module sunt inserate unele in altele pentru a crea sculpturi elaborate din hartie. Numarul de module necesare depinde de complexitatea modelului si de dimensiunile acestuia.
De obicei la o lebada (una din figurinele traditionale) intra 500 de module.

Tipul de origami Golden Venture a fost inventat in China. El a fost popularizat in 1993, cand o nava numita Golden Venture a adus ilegal in SUA imigranti chinezi. Ei au fost inchisi de catre autoritati pana cand au primit azil politic. In inchisoare, ca sa treaca mai repede timpul, prizonierii chinezi au impaturit si au asamblat astfel de module din hartie. Multe modele au fost date cadou oamenilor care i-au ajutat sa primeasca azil politic.

Mai multe detalii se gasesc aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_paper_folding
http://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Venture

Primul meu origami de acest tip a fost lebada din poza:

Diagrama de la lebada se gaseste aici: http://www.opane.com/swan.html

Aceasta figurina este preferata mea:

Diagrama de la veverita se gaseste in cartea: 3D origami step-by-step

Diagrama modulului de baza (click pe poza pentru marire):


Dimensiuni:
Eu folosesc dreptunghiuri de hartie de dimensiune 5cm x 3cm, dar foarte multa lume foloseste dreptunghiuri obtinute prin injumatatiri de coala A4 (imparti coala A4 in 2 parti egale pe latime, apoi partile obtinute le imparti in 2 parti egale, tot pe latime si tot asa pana cand obtii 32 de dreptunghiuri). Recomand ultima varianta mai ales pentru cei care nu au ghilotina de taiat hartie si trebuie sa o taie folosind cutterul.

0 komentar:

Posting Komentar

Subscribe